Şubat 2020’den beri hayatımıza giren corona virüs pandemisi, yaşam şeklimizde birçok değişikliği beraberinde getirdi. Bu değişikliklerin bir kısmı ise hala tartışmalara neden olmakta. Aklımızda bu konuyla ilgili oluşan temas ettiğimiz alanlarla ilgili, bin bir sorunun bir kısmına bu yazıda ışık tutmayı umut ediyoruz. . . .
Dünya Sağlık Örgütünün pandemi ilan ettiği Covid19 salgınının etkileri geniş çapta sürmeye devam ediyor. Tüm dünya ülkeleri gerek sağlık kapasitelerini, gerek ekonomik kapasitelerini zorlayarak salgının önünü kesmeye çalışıyor. . . .
10 Mart 2020’de Türkiye’de ilk Corona Virüs vakası tespit edilmişti. 21 Mart itibariyle yani sadece 11 günde, sağlık bakanı Fahrettin Koca vaka sayısının 947 olduğunu ve toplamda 21 kişinin de hayatını kaybettiğini bildirdi. Bu süreçte Türkiye’ de alınan önlemleri şöyle sıralayabiliriz: Öncelikli adım 14.03. . . .
11.03.2020 tarihinde Sağlık Bakanı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'de de ilk defa 1 erkek bireyde Wuhan Corona Virüs tanısı tespit edildiğini duyurdu. Tüm dünya da giderek yayılan ve henüz aşı ya da medikal tedavi geliştirilememiş bu hastalık için, ülkemizde yayılma ihtimaline karşı birtakım önlemler almak mümkün. . . .
Aralık sonundan beri Wuhan Corona virüs yayılmaya devam ediyor. Ama son 72 saatte virüsten etkilenen hasta sayısı dramatik bir şekilde arttı. Çin’in bildirdiğine göre ülkedeki hasta sayısı 40,171’e ulaştı ve hastalık nedeni ile hayatını kaybedenlerin sayısı 908 oldu. Son 24 saatte 3,062 yeni hastaya tanı konduğu ve yine aynı sürede 97 kişinin hastalıktan öldüğü bildirildi. . . .
Dünya Sağlık Örgütü (W.H.O.) Çin’de başlayan ve dünya geneline hızla yayılan Wuhan Corona virüs için “Küresel Acil Durum” ilan etti. Bundan yalnızca bir hafta önce yaptığı açıklamada küresel bir kriz söz konusu olmadığını belirten W.H.O. , bu açıklamadan sonra dünya çapında kaydedilen binlerce vaka gelişmesi üzerine bu perşembe Küresel Acil durum ilan etti ve W. . . .
Bu salgın ilk olarak Hubei bölgesindeki 11 milyon kişinin yaşadığı Wuhan şehrindeki uzmanların 31 Aralık’ta Dünya Sağlık Teşkilatına (WHO) haber vermesi ile ortaya çıkmıştı ve ilk yayınlanan raporda hastalık şehirdeki Huanan Çin Deniz Mahsülleri Marketinden kaynaklandığı belirtilmişti. Hastaların büyük kısmının da orada çalışanlar ve orada alışveriş yapan müşterilerden oluştuğu düşünülüyordu. . . .
Çin’deki otoriteler sadece 3 hafta önce Wuhan şehrindeki lokal gıda pazarından kaynaklandığı düşünülen bir virüs salgını ile duyuru yapmışlardı. Bu duyurudan günümüze kadar oldukça önemli gelişmeler oldu. Şu anda bu virüs ile enfekte olduğu bilinen hasta sayısı 500’ün üzerine çıkmış durumda. . . .
Kendinizi ve ailenizi gripten korumanın en iyi yolu grip aşısı olmaktır. Grip aşısı her tür üst solunum yolu enfeksiyonundan korumaz, aşının amacı komplikasyon riski yüksek olan influenza tarzı gribal enfeksiyonlara karşı koruma sağlamaktır. 2017 yılında Pediatrics dergisinde yayınlanan bir çalışma grip aşısının çocukların gripten ölme riskini belirgin olarak azalttığını göstermiştir. . . .
CDC (Centers for Disease Control and Prevention) Tarafından 26 Ağustos 2016 tarihinde yayınlanan 2016-2017 grip aşısına yönelik öneriler 6 ay ve üzeri yaştaki herkese yıllık grip aşısı önerilmektedir. Halen onaylanmış grip aşıları arasında biri veya diğeri tercih edilebilir. 2016-2017 grip sezonu için burundan sprey halinde kullanılan canlı grip aşısı daha önceki sezonlarda yeterli etki göstermediğinden bu sene ÖNERİLMEMEKTEDİR. . . .
Influenza mevsimsel olarak artış gösteren bulaşıcı viral bir hastalıktır. Influenzaya neden olan virüsler yıldan yıla değişiklik gösterdikleri için her sene bir öncekinden daha farklı virüsler gribe neden olmaktadır. Ülkemizde genellikle kış aylarında görülmektedir, en yoğun olduğu dönem Ocak ve Şubat aylarıdır, ancak Ekim ayı kadar erken dönemlerde de görülebilmektedir. . . .
Domuz gribi Influenza A tipi H1N1 virüsünün neden olduğu gribal bir enfeksiyondur. Domuz gribi adı bu viral enfeksiyona domuzların da yakalanması nedeni ile verilmiş olup asıl geçiş insandan insana damlacık enfeksiyonları iledir. Domuz gribi domuz içeren gıdaların tüketilmesi ile bulaşmaz. Hasta kişinin burun akıntısı gibi sekresyonlarına veya hastanın kısa süre önce temas ettiği yüzeye temasla geçer. . . .
Zika virüs sivrisinekler tarafından taşınan sarı humma ve batı nil virüsüne benzeyen bir virüstür. Virüsü alan sivrisineğin bulaştırıcı hale gelmesi yaklaşık 4 gün sürmektedir. Zika virüs enfeksiyonu genelde cilt döküntüleri, yorgunluk ve başağrıları yapabilir. . . .
Vulvavajinal kandida sıklıkla Candida Albicans denilen mantar enfeksiyonuna bağlıdır. Vajinal bölgede akıntı, kaşıntı, hassasiyet, cinsel ilişki esnasında rahatsızlık ve acı hissi, idrar yaparken yanma görülebilir. Kadınların en az %75’inde yaşamlarının herhangi bir döneminde vajinada mantar enfeksiyonuna rastlanır en az yarısında ise birden çok kereler görülür. . . .
HIV (Human Immunodeficiency Virus) kişinin bağışıklık sistemini zayıflatan bir virüstür. HIV enfeksiyonu tedavi edilmediği taktirde bağışıklık sistemini tamamen iflas ettirir ve AIDS'e (Acquired Immunodeficiency Syndrome) dönüşür. HIV en sık, hasta olan kişi ile korunmasız yapılan seks sonucu alınır. Ancak hasta kanı ile temas sonucu da bulaşabilir. . . .
Keneler ağaçlık alanlarda, uzun çimenlerin, yere düşmüş yaprakların veya çalıların arasında bulunur, buralarda yürüyen insanların veya hayvanların örneğin köpeklerin cildine tutunabilirler. Çoğunlukla vücudun sıcak ve nemli bölgelerini severler; sıklıkla koltukaltı, saçlı deri ve kasık alanlarında bulunurlar. Kenenin yapışması ve kan emmesi genellikle ağrısızdı, fark edilmez. . . .
Genital herpes enfeksiyonlarına HSV-1 ve HSV-2 virüsleri neden olurlar. Olguların çoğu HSV-2’ye bağlı olarak gelişir ve bu virüs cinsel ilişki ile bulaşır (oral seks dahil). Bu enfeksiyon bir kez alındıktan sonra yaşam boyu vücutta kalır. Klasik bulgusu genital bölgede, bacakların üst kısımlarında, kalçalarda ve anal bölgede içi su dolu, ağrılı, kaşıntılı deri döküntüleri ve yaralardır. . . .
Epididimis, erkeklerde spermi taşıyan bezin adıdır, bu bezin enfeksiyonlarına epididimit denir. Akut veya kronik formları bulunur. Akut formda genellikle tek taraflı testis ağrısı, skrotumda ödem ve epididimis bezinde 6 haftadan daha kısa süredir devam eden ağrı, şişkinlik ve enflamasyon vardır. Kronik formda ise skrotum, testis veya epididimiste hassasiyet veya ağrı mevcuttur. . . .
10 Mart 2014’de Gine sağlık bakanlığına nedeni bilinmeyen ateş, şiddetli ishal, kusma ve yüksek ölüm hızı ile seyreden bir hastalıkla ilgili raporlar gelmeye başlamıştır. Hastalığın görüldüğü bölgelere gönderilen sağlık ekipleri hastalardan aldıkları kan örneklerini Fransa ve Almanya’daki özel laboratuvarlara göndermişler ve hastalığın Ebola virüsüne bağlı olduğunu göstermişlerdir. . . .
Treponema pallidum mikrobuna bağlı gelişen bir hastalıktır. Birçok safhadan oluşur. İlk dönemde enfeksiyonun alındığı bölgede (genital bölgede, dudaklarda, ağızda veya anal bölgede) bir adet küçük, ağrısız yara şeklinde kendini gösterir. Daha sonra özellikle el ve ayaklarda deride döküntü ve yakındaki lenf düğümlerinde büyümeler görülebilir, menenjit, felç gibi sinir sistemi bulguları olabilir. . . .