Günümüzdeki en yaygın ve popüler destek tedavi methodlarından biri olan probiyotik kullanımı hem doktorlar hem de sağlıklı ya da hastalığı olan bireyler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. . . .
Menapoz normal yaşamın bir parçasıdır, “değişim” veya “yaşamın değişmesi” anlamına gelir. Vücudun fizyolojik bir olayı olup yumurtalıkların folikül yapamaması sonucu follüküllerden salgılanan üreme hormonlarının düşmesi, menstrüasyonun (adet görmenin) kesilmesi ile karakterizedir. . . .
CDC (Centers for Disease Control and Prevention) Tarafından 26 Ağustos 2016 tarihinde yayınlanan 2016-2017 grip aşısına yönelik öneriler 6 ay ve üzeri yaştaki herkese yıllık grip aşısı önerilmektedir. Halen onaylanmış grip aşıları arasında biri veya diğeri tercih edilebilir. 2016-2017 grip sezonu için burundan sprey halinde kullanılan canlı grip aşısı daha önceki sezonlarda yeterli etki göstermediğinden bu sene ÖNERİLMEMEKTEDİR. . . .
Güneş ışığı 3 tip ultraviyole (UV) dalgası içerir. UVA, UVB ve UVC. UVC, atmosferin en üst tabakalarında emilir ancak UVA ve UVB atmosferi geçerek yeryüzüne ulaşır. Büyüme çağında yoğun olarak ultraviyole ışınlarına maruz kalmak ileri yaşlarda cilt kanseri riskini artırır. Aynı zamanda cilde ait bağışıklık sistemini baskılar ve uzun dönemde ciltte yaşlanmayı hızlandırır. . . .
Plastik yaşamımızın birçok aşamasında kullanılmakta ve hayatımızı kolaylaştırmaktadır ancak uzun yıllardan beri plastiğin insan sağlığı üzerine istenmeyen etkileri olabileceğinden endişe edilmektedir. Bisphenol- A (BPA) plastikten yapılmış maddeler içinde en sık kullanılanıdır. . . .
e-Sigara olarak bilinen elektronik sigaralar sigaranın yerine geçsin diye tasarlanmışlardır. Bazı kullanıcılar e-sigarayı sigarayı bırakmak amacı ile kullanmaktadır. Bir grup kullanıcı da sigaraya göre daha az zararlı olduğunu düşündükleri için e-sigara kullanmaktadırlar. Bu sigaralar bir pil yardımı ile çalışırlar. Temel çalışma prensibi nikotini duman haline getirip kişinin içine çekmesini sağlamalarıdır. . . .
Kemik dansitesinin %70-80’i genetik faktörlere bağlı olarak gelişir. Ancak beslenme, hormonal değişiklikler gibi genetik dışı faktörler de kemik gelişimine katkıda bulunur. Kemik yoğunluğu pikine erken 20’li yaşlarda ulaşır. Pike ulaştıktan sonra kemikte remodeling denilen yapım ve yıkımın birada olduğu dönem başlar. Bu dönemde bir taraftan eski kemik hücreleri yıkılırken diğer taraftan yeni kemik dokusu yapılır ve kemik sürekli yenilenir. Bu işlem kemik yapısını uzun yıllar dengede tutar. Kadınlarda menapoz dönemi ile başlayan hormonal değişiklikler kemik yıkımını hızlandırır, kemikte yoğunluk kaybına neden olur. Menapoza girmek üzere olan bir kadının son adetini görmesinden önceki 3-5 yıl, kemik yıkımının en hızlı olduğu zamandır. Son adetten 3-5 yıl sonra ise yıkım yavaşlar. Menapoza geçiş döneminde kemik yoğunluğundaki azalma yılda yaklaşık %1’dir. Yaşa bağlı kemik yoğunluğu kaybı ise daha çok 60lı yaşlarda başlar v . . .
Servikal kanser (rahim ağzı kanseri) kadınlarda en sık görülen kanserler arasında ikinci sıradadır. Bu tip kanserlerin hemen tamamından Human Papilloma Virüsleri (HPV) sorumludur. HPV virusları 150’den fazla virüsü kapsar. Papilloma virüsü denmesinin nedeni bu virusların bulundukları bölgede siğil görünümlü lezyonlara-papillomlara neden olmasıdır. Bu 150 tipin en az 40’ı kişiden kişiye vajinal, anal (makat)veya oral (ağız yolu ile)bölgeden cinsel temasla geçer. . . .
Güneş hayatın devamı için gereklidir ancak güneş ışını ile aşırı temasın güneş yanıkları, cilt kanseri ve cildin erken yaşlanması gibi istenmeyen yan etkileri de vardır. Güneş, Ultraviole A (UVA), B (UVB)ve C(UVC) ışınları yayar, bunlardan UVA ve UVB atmosferden geçerek yeryüzüne ulaşırlar. UVA ışınlarının cilt üzerine olan yanık, erken yaşlanma ve cilt kanseri riskleri, UVB’den daha az olmakla beraber yine de mevcuttur. . . .
Organik gıda kimyasal maddeler, hormonlar, antibiyotikler, genetik yöntemler ve radyasyon olmaksızın yetiştirilen tahıl ve hayvani ürünleri tanımlar. Organik olarak kabul edilebilmesi için tahıl ürünlerinin böcek zehirleri, bitkisel zehirler ve hormonsal ürünlerin en az 3 yıl kullanılmadığı topraklarda yetiştirilmiş olması ve çevresel bulaşın olma ihtimali bulunan topraklardan da yeterince uzakta yer alması gerekmektedir. . . .
Hepatit B Aşısı (Hep B): ●Tüm yenidoğanlara hastaneden çıkmadan önce uygulanmalıdır. ●Hep B taşıyıcısı olan anne bebeklerine (HbsAg +), Hep B yanı sıra 0.5 ml Hepatit B Immunglobulini (HBIG) doğum sonrası 12 saat içinde uygulanmalıdır. Bu bebekler 3 hepatit B aşısının tamamlanmasından 1-2 ay sonra, Hepatit B taşıyıcılığı (HbsAg) ve Hepatit B’ye karşı bağışıklığın gelişip gelişmemesi yönünden incelenmelidirler. . . .
Kızamık, Paramiksovirüs grubundan bir RNA virüsü olan Measles (Kızamık) virüsünün neden olduğu bir hastalıktır. Sadece insanlarda hastalığa neden olur ve kişiden kişiye damlacık enfeksiyonu şeklinde yakın temasla veya hava yolu ile bulaşır. Kızamık aşısının rutin uygulanmasından önceki dönemlerde daha çok okul öncesi ve okul çağı çocuklarında görülen kızamık hastalığı, rutin aşı uygulaması ile birlikte belirgin azalma göstermektedir. . . .
Influenza (grip) Aşısı: Yılda bir kez verilmeli ve her yıl tekrarlanmalıdır. Tetanoz, difteri, boğmaca (Tdap) Aşısı: 19-65 yaşları arasında olup da daha önce hiç Tdap almamış olanlara veya aşılanıp aşılanmadığı bilinmeyenlere ilk doz Tdap şeklinde verilmeli, daha sonra her 10 yılda bir Td olarak tekrarlanmalıdır. . . .
Meme kanseri tüm dünyada kadınlarda en fazla tanı konulan kanser tipidir. Yaşla birlikte meme kanseri riski artmaktadır. 50-70 yaş arası kadınlarda tarama amaçlı mamografi yapılması birçok bilimsel grup tarafından önerilmektedir. US Preventive Services Task Force (USPSTF) 50-74 yaş arası kadınların tarama amaçlı olarak her 2 yılda bir mamografi yaptırmasını önermektedir. . . .
Vitamin D’nin kemik sağlığı üzerine olan önemi uzun zamandan beri bilinmesine rağmen kemik dışı etkileri ancak son yıllarda daha iyi anlaşılmıştır. Bu vitaminin kemik sağlığı için olduğu kadar bazı kanser tipleri, damar sertliği ve hipertansiyon, şeker hastalığı ve multiple skleroz gibi hastalıklar için de önemi olduğuna dair gözlemler vardır. Vitamin D eksikliği kemik sağlığını etkileyen miktarlardır. . . .