Yakın zamana kadar birinin Alzheimer olduğunu anlamanın tek yolu beyin otopsisiydi. Bu durum Alzheimer’ın habercisi olduğu düşünülen beta amyloid proteininin, beyin görüntüleme sistemleri ve spinal testler ile belirlenmesiyle oldukça hızlı şekilde değişiyor. . . .
Demans, beyindeki sinir hücrelerinin normal fonksiyonlarında bozulma veya bu hücrelerin ölmesi halinde ortaya çıkan bulguları anlatan genel bir tanımdır. Alzheimer, kişinin hafıza ve düşünme yeteneğini yavaş yavaş ortadan kaldıran, ilerleyici, geriye dönüşü olmayan, sonuçta ölüme götüren bir beyin hastalığıdır. Yaşlılarda demansın en sık rastlanılan nedenidir. . . .
ALS nedeni bilinmeyen, ölümcül bir sinir sistemi hastalığıdır. Bu hastalıkta istemli hareket eden kasları kontrol eden sinir hücrelerinde dejenerasyon yani bozulma vardır. Sinir hücreleri dejenere olup ölünce kaslara uyarı gitmez, sonuçta kaslar hareket kabiliyetlerini yitirirler. İlk kez 1874 yılında tanımlanmıştır. Lou Gehrig hastalığı olarak da bilinir. . . .
Uyku esnasında kısa süreli olarak solunumun durması (apne)veya yüzeyelleşmesi (hipopne) orta yaşlı kişilerin yaklaşık %9-26’sında görülen bir durumdur. Apne-hipopne ve sonrasında ani uyanma hali, kişinin uykuda geçirdiği her saat için 5 veya daha fazla kere tekrarlıyorsa ise (apne-hipopne indeksi)ve buna gün içinde aşırı uyku hali eşlik ediyorsa, bu duruma obstrüktif uyku apnesi denir. Erkeklerde kadınların 2 ila 3 katı sıklıkta görülür. . . .
Felç, dünya genelinde kalp krizinden sonra en sık rastlanılan ölüm nedenidir. Sonradan edinilen sakatlık nedenleri arasında ise ilk sırada yer almaktadır. Sadece hastanın kendisini değil, tüm ailesini ve bakımından sorumlu kişileri de etkiler. Gelişen tedavi yöntemleri sayesinde felç sonrası ölümlerde azalma görülürken, felç geçiren hasta sayısında artış olduğu düşünülmektedir. . . .